Златопільська міська територіальна громада
Харківська область, Лозівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як правильно харчуватися в холодну пору року

Дата: 18.02.2025 15:43
Кількість переглядів: 31

Фото без опису

У холодну пору року організм потребує додаткової енергії для збереження тепла та зміцнення імунітету. Тому для підтримки здоров’я організму важливо дотримуватися повноцінного здорового харчування.

Особливості правильного харчування під час холодів:

🕰️ Дотримуйтесь режиму харчування. Їсти слід регулярно та повноцінно, не менше трьох разів на день.  Холод набагато легше витримувати, коли людина сита. Не можна замінювати повноцінний раціон фастфудом.

🍽️ Вживайте теплу їжу, яка краще насичує та зігріває. Густий овочевий суп, тепла каша на гарнір не лише зігріють, а й  забезпечать організм вітамінами, мінералами та харчовими волокнами. Якщо не вдається поїсти теплої їжі, то потрібно випити теплі напої.

🥘 Готуйте страви нешкідливими способами.  На столі мають переважати відварені, запечені або приготовані на пару страви. В них збережено максимум поживних речовин, вони легко засвоюються та не перевантажують травну систему.

🥕 Обов’язково вживайте овочі: гарбуз, буряк, моркву, редьку, пастернак як у свіжому вигляді, так і  приготовлені з них овочеві страви. Салати заправляйте олією, бажано оливковою або лляною.

🐔 Вживайте корисні тваринні та рослинні білкові продукти:  рибу, курятину, м’ясо індика. Раз на тиждень – яловичину, нежирну свинину. Також слід додавати до раціону цільнозернові, бобові страви, горіхи й насіння. У цих продуктах, крім білка, містяться складні вуглеводи та жири.

🍏 Вітаміни особливо необхідні в холодні місяці. У раціоні щодня мають бути свіжі фрукти: яблука, груші, цитрусові. Ще один зимовий «лайфхак» – пророщуйте насіння та бобові, щоб забезпечити себе щодня порцією свіжої зелені.

🫙 Не забувайте про спеції та прянощі. Взимку страви необхідно збагачувати спеціями, так як  вони мають зігрівальну дію. До таких спецій належать: імбир, кориця, гвоздика, перець, куркума. Аналогічні ефекти дають трави: коріандр, базилік, кардамон. Подібні добавки покращують кровообіг і викликають відчуття тепла в організмі.

🍞 Для перекусів  беріть легкий бутерброд із цільнозернового хліба, фрукти, сухофрукти –  це надасть тілу додаткової енергії та тепла.   А печиво чи цукерки є джерелом вуглеводів, які швидко “перегорять” і після них надовго залишаться  млявість та сонливість.

🚶‍♂️ Також не забувайте про прогулянки. Рух нас також зігріває. Навіть у холодні дні варто виходити на вулицю.

✅ Збалансований раціон та регулярна фізична активність покращать стан вашого здоров’я взимку.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень