Златопільська міська рада
Харківська область, Лозівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, ботулізм!

Дата: 24.06.2025 11:22
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

У теплу пору року зростає ризик харчових отруєнь. Саме тому правильне зберігання продуктів є надзвичайно важливим для запобігання утворенню небезпечних токсинів, зокрема ботулотоксину, який може спричинити ботулізм — смертельне захворювання за відсутності своєчасної медичної допомоги.

З квітня спостерігається зростання кількості випадків ботулізму.У більшості з них причиною є вживання домашніх харчових продуктів: паштетів, в’яленої риби та м’яса, а також домашніх консервів.

Ботулотоксин може утворитися в продуктах, якщо вони були забруднені, недостатньо термічно оброблені або зберігалися з порушенням умов — без холодильника та при високих температурах.

Хоча не всі консервовані продукти є небезпечними, ті, що були приготовані або зберігалися неправильно, можуть становити серйозну загрозу для здоров’я.

Прості правила, які допоможуть уникнути ботулізму та зберегти життя:

– не купуйте м’ясо, рибу або консерви на стихійних ринках;

– споживайте лише сертифіковані продукти;

– транспортуйте та зберігайте їжу лише у холодильнику;

– уважно оглядайте банки — здуті кришки або неприємний запах є ознаками небезпеки.

Ознаки харчового отруєння: біль у животі, здуття, нудота й блювання, холодний піт, запаморочення.

При ботулізмі можливі такі симптоми: порушення зору (двоїння, розмитість, «туман» перед очима), сухість у роті, загальна слабкість.

Негайно зверніться до лікаря, якщо помітили ці ознаки!

Поговоріть з рідними про ризики ботулізму — ця проста інформація може захистити здоров’я та навіть урятувати життя.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень