Златопільська міська рада
Харківська область, Лозівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке глютен?

Дата: 12.06.2025 13:24
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

Глютен — це слово ви точно чули. Його активно обговорюють, іноді зовсім без потреби виключають із раціону, а продукти з позначкою «без глютену» — справжній тренд у магазинах. Але чи справді він небезпечний? Що це таке? І чи потрібно його уникати? Розбираймося разом.

Глютен — це поєднання двох білків, які містяться у злакових культурах — пшениці, житі, ячмені, вівсі та всіх продуктах, виготовлених із них. Глютен сприяє тому, що хліб пористий і пухкий.

Кому справді варто його уникати?

Людям із целіакією — це аутоімунне захворювання, коли організм не переносить глютен (лише 1 % людей на планеті має цю хворобу)

Тим, у кого є алергія на пшеницю.

При непереносимості глютену, яка викликає дискомфорт після його вживання.

Якщо впізнаєте наступні симптоми в себе чи своєї дитини — обов’язково зверніться до лікаря за консультацією:

здуття живота, метеоризм

діарея або закреп

біль у животі, спазми

нудота, блювання

У випадку, якщо у вас немає протипоказань до вживання глютену — не варто обмежувати злакові продукти. Адже вони багаті на клітковину, містять вітаміни, залізо, магній, цинк, а також це чудове джерело енергії.

У рамках реформи ми дбаємо про те, щоб їжа в школі була комфортною для всіх. Експерти вже працюють над чіткими рекомендаціями для організації опцій в меню без глютену — для дітей із целіакією або непереносимістю глютену.

Здорове, корисне та безпечне харчування для кожного!

Джерело: https://www.facebook.com/schoolnutritionreformteam/?locale=uk_UA

Поділитися:


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень