БРУЦЕЛЬОЗ – НЕБЕЗПЕЧНА ІНФЕКЦІЙНА ХВОРОБА ТВАРИН І ЛЮДЕЙ
Бруцельоз – антропозоонозна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму.
Збудники бруцельозу – бактерії роду Brucella. Загалом відомо близько десяти видів цих бактерій, однак для людини головну небезпеку становлять чотири: це ті, які передаються від кіз та овець, великої рогатої худоби, свиней та собак, які є головним джерелом інфекції для людини. Усі види збудників стійкі в зовнішньому середовищі: у ґрунті та воді зберігаються до 3 місяців, у перегної – до 4 місяців, у молоці – 10-16 днів, у бринзі – 45-60 днів, добре переносять низькі температури – у льоду та снігу життєздатні до 3-4 місяців. Але, разом з тим, до високої температури та дезінфекційних розчинів – малостійкі. Хвороба у тварин часто протікає в прихованій формі.
Лікування тварин при бруцельозі не проводиться.
Основний шлях передачі інфекції людині – через уживання заражених продуктів (не пастеризоване молоко, м’який сир, виготовлений з непастеризованого молока, бринза, масло; термічно необроблені м’ясні продукти, а особливо субпродукти. Ті господині або кухарі, які пробують сирий фарш перед приготуванням, наражають себе на небезпеку. Рідше шлях передачі збудника контактний (при догляді за хворими тваринами або через предмети, заражені їх виділеннями, використання гною від хворих тварин на присадибних ділянках).
Від хворої людини до здорової збудники хвороби не передаються.
Лікують бруцельоз тільки в лікарні в стаціонарі.
Поради з профілактики інфікування бруцельозом:
- не вживайте сире молоко та молокопродукти, вживайте лише пастеризоване молоко;
- споживайте продукти лише відомого походження;
- споживайте м’ясо тільки після термічної обробки;
- не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках.