Златопільська міська територіальна громада
Харківська область, Лозівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як не переїсти, уникнути відчуття дискомфорту

Дата: 24.12.2024 15:05
Кількість переглядів: 12

Фото без опису

Як не переїсти, уникнути відчуття дискомфорту, важкості в животі та як не набрати зайвих кілограмів?

Для підготовки корисного святкового меню рекомендується скористатися принципом Тарілки здорового харчування:

- ½ тарілки мають становити овочі та фрукти. Окрім картоплі, в якій високий вміст крохмалю;

- ¼ тарілки має містити цільнозернові продукти: пшеницю, ячмінь, гречку, рис, а також страви з них;

- ¼ тарілки має наповнюватися білковими продуктами: рибою, квасолею, горохом, сочевицею тощо.

Правила безпечного святкового столу.

• Не проводьте тривалі застілля. Інтервали між прийомами їжі повинні бути не менше трьох та не більше 4,5 годин.

• Стежте за розмірами порцій. Щоб не переїдати, беріть невелику тарілку, значну частину якої заповнюйте овочами.

• Вживайте узвари, компоти, морси з невеликою кількістю цукру. Відмовляйтеся від солодких напоїв, що містять підсилювачі смаку чи барвники.

• Подавайте на стіл свіжі фрукти, горіхи, сухофрукти замість традиційних тістечок, тортів чи інших солодощів. В овочах та свіжих фруктах містяться надзвичайно необхідні організму харчові волокна та вітаміни.

• Не готуйте багато їжі на свята. Це дозволить не тільки дозувати кількість їжі, щоб не переїдати, але не буде потреби її зберігати тривалий час в холодильнику.

Особливо, коли відбуваються відключення світла, а в холодильнику продукти не можуть безпечно зберігатися більше 2-3 годин.

• Між прийомами їжі більше гуляйте на свіжому повітрі чи займайтеся фізичними вправами вдома.

• Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує!

​Разом з тим, щоб подбати про своє здоров’я, здоров’я своїх рідних та близьких людей, слід спробувати нові традиції складання здорового меню, коли святкові різдвяні страви будуть одночасно не тільки смачними, а ще й корисними.

Спершу необхідно обмежити на столі кількість копчених і консервованих продуктів.

Замість ковбаси, шинки та копченостей краще приготувати м'ясо чи рибу на грилі, а також додати грильовані свіжі овочі. Варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню.

Жирне та червоне м'ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою.

При цьому рекомендується замінювати магазинні майонези та соуси домашнім майонезом або готувати заправки з йогурту чи кефіру з великою кількістю зелені.

Зустрічати улюблені різдвяні свята – це завжди прекрасно, тож не перетворюйте їх на день переїдання.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень