Як не переїсти, уникнути відчуття дискомфорту
Як не переїсти, уникнути відчуття дискомфорту, важкості в животі та як не набрати зайвих кілограмів?
Для підготовки корисного святкового меню рекомендується скористатися принципом Тарілки здорового харчування:
- ½ тарілки мають становити овочі та фрукти. Окрім картоплі, в якій високий вміст крохмалю;
- ¼ тарілки має містити цільнозернові продукти: пшеницю, ячмінь, гречку, рис, а також страви з них;
- ¼ тарілки має наповнюватися білковими продуктами: рибою, квасолею, горохом, сочевицею тощо.
Правила безпечного святкового столу.
• Не проводьте тривалі застілля. Інтервали між прийомами їжі повинні бути не менше трьох та не більше 4,5 годин.
• Стежте за розмірами порцій. Щоб не переїдати, беріть невелику тарілку, значну частину якої заповнюйте овочами.
• Вживайте узвари, компоти, морси з невеликою кількістю цукру. Відмовляйтеся від солодких напоїв, що містять підсилювачі смаку чи барвники.
• Подавайте на стіл свіжі фрукти, горіхи, сухофрукти замість традиційних тістечок, тортів чи інших солодощів. В овочах та свіжих фруктах містяться надзвичайно необхідні організму харчові волокна та вітаміни.
• Не готуйте багато їжі на свята. Це дозволить не тільки дозувати кількість їжі, щоб не переїдати, але не буде потреби її зберігати тривалий час в холодильнику.
Особливо, коли відбуваються відключення світла, а в холодильнику продукти не можуть безпечно зберігатися більше 2-3 годин.
• Між прийомами їжі більше гуляйте на свіжому повітрі чи займайтеся фізичними вправами вдома.
• Пам’ятайте, що безпечної дози алкоголю не існує!
Разом з тим, щоб подбати про своє здоров’я, здоров’я своїх рідних та близьких людей, слід спробувати нові традиції складання здорового меню, коли святкові різдвяні страви будуть одночасно не тільки смачними, а ще й корисними.
Спершу необхідно обмежити на столі кількість копчених і консервованих продуктів.
Замість ковбаси, шинки та копченостей краще приготувати м'ясо чи рибу на грилі, а також додати грильовані свіжі овочі. Варто надати перевагу запіканню та варінню, а не смаженню.
Жирне та червоне м'ясо варто замінювати більш пісними варіантами, наприклад, курятиною, рибою чи бобовими. Вони можуть стати не лише салатом, але й гарніром чи основною стравою.
При цьому рекомендується замінювати магазинні майонези та соуси домашнім майонезом або готувати заправки з йогурту чи кефіру з великою кількістю зелені.
Зустрічати улюблені різдвяні свята – це завжди прекрасно, тож не перетворюйте їх на день переїдання.