Чому ми хворіємо на гострі респіраторні вірусні інфекції?
Гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) є найбільш поширеною хворобою людства, яка вражає людей у всіх країнах.
Холодна погода сприяє поширенню вірусів, тому гострі респіраторні вірусні інфекції мають сезонний характер.
Симптоми ГРВІ: раптове захворювання, головний біль, ломота в м’язах та суглобах, підвищена температура, біль у горлі, кашель, нежить тощо.
Як відбувається зараження респіраторною групою інфекцій?
Джерело інфекції – хворий з клінічно вираженою або безсимптомною формою хвороби. Основний механізм передачі вірусу – повітряний, що реалізується повітряно-краплинним шляхом. Одна хвора людина може стати джерелом захворювання для багатьох здорових. Під час розмови вірус може поширюватися на відстань до 1 м, кашлю – до 2 м, чханні – до 3 м.
Люди з ослабленою імунною системою більш схильні до зараження гострими респіраторними вірусними інфекціями.
Чому ж ми часто хворіємо на ГРВІ?
Цьому сприяють:
- велика кількість збудників, з якими стикаються люди. Найпоширеніші з них – аденовіруси, респіраторно-синтиціальні, віруси грипу (А, В, С), парагрип, риновіруси, коронавіруси та інші;
- хронічний стрес. Реалії сьогоднішнього життя, під час війни, часто призводять до того, що людина перебуває в хронічному стресі, тим самим провокують так зване хронічне запалення, яке здатне сильно пригнічувати захисну імунну систему організму;
- порушення режиму сну;
- ослаблений імунітет. Ослаблений організм потребує відпочинку і відновлення, збалансованого харчування, фізичної активності, усунення стресів і ведення здорового способу життя;
- сезонні коливання – імунна система страждає від холодної погоди, яка послаблює захисні сили організму, а недостатність сонячного світла знижує рівень вітаміну Д;
- особливості соціальної поведінки в холодну пору року – це збільшення часу, який люди проводять у приміщенні, недостатня фізична активність, тісне спілкування в колективі, громадському транспорті, торгових центрах тощо.
Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області нагадує, щоб знизити ризик застудитися чи захворіти, необхідно дотримуватись елементарних правил:
- уникайте контакту з особами, що мають прояви інфекції;
- дезінфікуйте предмети та поверхні, до яких часто торкаються;
- регулярно провітрюйте приміщення;
- завжди кашляйте та чхайте в серветку або верхню частину рукава сорочки;
- обмежте відвідування місць великого скупчення людей;
- частіше мийте руки водою з милом;
- якщо мило та вода недоступні, використовуйте дезінфекційний засіб із вмістом спирту;
- не торкайтеся очей, носа, рота немитими руками.
Не займайтесь самолікуванням! У разі появи симптомів захворювання невідкладно звертайтеся до сімейного лікаря!
Що потрібно знати про медичний огляд
З 24.02.2022 р. в Україні діє воєнний стан, проте Головне управління Держпродспоживслужби в Харківській області наголошує на тому, що на тепер відсутні нормативно-правові акти або інші розпорядчі документи, на підставі яких роботодавець може перенести строк проведення медичного огляду працівників чи допустити до роботи працівника, який медогляд не пройшов. Воєнний стан не впливає на порядок проходження обов’язкових медичних оглядів.
Медичний огляд – це комплекс медичних втручань, що проводяться з метою виявлення патологічних станів, захворювань і факторів ризику їх розвитку. Проведення медогляду має на меті дати всебічну оцінку стану здоров’я певних категорій осіб та визначити можливість виконання ними відповідних трудових обов’язків.
Медичні огляди поділяються на:
- попередній – перед прийняттям на роботу;
- періодичний – через певний проміжок часу, протягом трудової діяльності працівників;
- позачерговий – ініціатором якого може виступати як сам працівник, так і роботодавець.
Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою:
- визначення стану здоров’я працівника, реєстрації вихідних об’єктивних показників здоров’я та можливості виконання без погіршення стану здоров’я професійних обов’язків в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних факторів виробничого середовища і трудового процесу;
- виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли на попередніх виробництвах та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь).
Періодичний медичний огляд проводиться з метою:
- своєчасного виявлення ранніх ознак гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників;
- забезпечення динамічного спостереження за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
- вирішення питання щодо можливості працівника продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
- розробки індивідуальних та групових закладів охорони здоров’я та реабілітаційних заходів працівникам, що віднесені за результатами медичного огляду до групи ризику;
- проведення відповідних оздоровчих заходів.
Позачерговий медичний огляд проводиться:
- за заявою працівника, якщо останній вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці;
- за ініціативою роботодавця, якщо стан здоров’я працівника не дає змоги йому виконувати свої трудові обов’язки.
На виконання ст. 21 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», постановою Кабінету Міністрів України від 23.05.2001 р. №559 затверджено Порядок проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів та видачі особистих медичних книжок і Перелік професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам (далі – Перелік). Переліком виділено 29 видів підприємств та організацій, працівники яких зобов’язані проходити медичні огляди. Відповідно до цього Порядку проводяться обов’язкові попередні та періодичні профілактичні медичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких пов’язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, та видача їм особистих медичних книжок.
Крім цього, обов’язковий профілактичний медичний огляд проводиться з метою професійного добору та для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці (визначені Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України 21.05.2007 р. №246).
Обов’язкові медичні огляди проводяться за рахунок роботодавців (підприємств, установ, організацій або фізичної особи-суб’єкта підприємницької діяльності, що використовує працю найманих працівників). Громадяни, які займаються індивідуальною діяльністю, проходять медичний огляд та отримують особисту медичну книжку за власні кошти.
Наказом Міністерства охорони здоров’я від 23.07.2002 р. № 280 затверджено Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів та періодичність їх проведення.
Терміни проведення обов’язкових медичних оглядів встановлюються Міністерством охорони здоров’я (у разі погіршення епідемічної ситуації, за поданням головного державного санітарного лікаря, органи виконавчої влади та місцевого самоврядування можуть приймати рішення щодо проведення позачергових обов’язкових медичних оглядів). Законодавством визначено, що роботодавці несуть відповідальність за своєчасність проходження працівниками обов’язкових медичних оглядів та за шкідливі наслідки для здоров’я населення, спричинені допуском до роботи осіб, які не пройшли обов’язковий медичний огляд. Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.
Що треба знати про вірусний гепатит А
Вірусний гепатит A – це спричинене вірусом гепатиту A захворювання, що вражає печінку, може мати як легкий, так і важкий перебіг. Єдине джерело інфекції – хвора людина. Гепатит A передається внаслідок вживання забрудненої води або харчових продуктів, що можуть містити фекалії інфікованих людей, через недотримання особистої гігієни. Збудники вірусного гепатиту A зберігаються у воді від 3 до 10 місяців.
Для захворюваності на гепатит А характерна осінньо-зимова сезонність.
Серед факторів ризику гепатиту A – відсутність очищеної питної води, погані санітарні умови та інше.
Інкубаційний період вірусного гепатиту A зазвичай триває 14-28 днів. Симптоми можуть бути як легкими, так і тяжкими, за інформацією Центру громадського здоров’я МОЗ України, найпоширеніші: підвищення температури тіла, слабкість та швидка втома, діарея, блювота, неприємні відчуття в животі, втрата апетиту важкість у правому підребер’ї, потемніння сечі, з’являється жовтушність шкіри, слизових оболонок, склер.
Щоб запобігти зараженню вірусом гепатиту A, необхідно:
- використовувати для пиття фасовану або кип’ячену воду, кип’ятити слід не менше 10 хв.;
- дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки перед вживанням їжі, після кожного відвідування туалету, поїздок у громадському транспорті;
- добре мити овочі та фрукти перед вживанням.
Питна вода, призначена для споживання людиною, повинна відповідати вимогам Державних санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10): бути безпечною в епідемічному відношенні, мати сприятливі органолептичні властивості та нешкідливий хімічний склад.
Важливо пам’ятати, що вірусний гепатит A може призвести до формування хронічних патологій жовчовивідних шляхів та підшлункової залози.
Якщо ви помітили симптоми захворювання, одразу звертайтеся до сімейного лікаря!